نورپردازی اماکن درمانی و بهداشتی
نورپردازی مراکز بهداشتی و درمانی
تامین روشنایی محیط را می توان یکی از اساسی ترین کارها در طراحی دکوراسیون محیط در نظر گرفت. نورپردازی در هر فضایی باید با سبک و سیاق متناسب با آن فضا انجام شود و می تواند تاثیر غیر قابل باوری در کاربری محیط داشته باشد. نورپردازی مراکز درمانی و بهداشتی نیز از این قاعده مستثنی نیست و می تواند روی بهبود و سلامت بیماران و حال روحی مراجعه کنندگان و بیماران نیز تاثیرگذار باشد. در نورپردازی مراکز درمانی و بهداشتی باید به انتخاب چراغ و نور مناسب توجه ویژه ای کرد زیرا نور می تواند تاثیر مستقیم روی روند تشخیص و درمان بیماری بگذارد.
نورپردازی بیمارستان و مراکز درمانی بهداشتی بسیار مهم و کاربردی است زیرا علاوه بر ایجاد آرامش برای کارکنان و بیماران می بایست برای اعمال پزشکی نیز نور مورد نیاز را تامین کند. به صورت کلی فضاهای درمانی و بهداشتی دارای یک بخش عمومی و بخش های مختلف شامل اتاق های متفاوت می باشند. نورپردازی هر کدام از این بخش ها با اصول و ضوابط خاصی انجام می شود. نورپردازی و استفاده از رنگ های مناسب در فضاهای بیمارستانی می تواند سبب تنظیم چرخه بدن، شفافیت وضوح بصری در محیط، کاهش خطاهای شغلی، کاهش زمان بستری و احساس درد در بیماران، کاهش حس افسردگی و غیره شود.
تاثیر نورپردازی درست بر سلامت بیماران
نورپردازی از مهم ترین مسائلی است که در پزشکی حرفه ای برای مراقبت از بیماران در نظر گرفته می شود و می تواند روی بهبودی بیماران تاثیر گذار باشد. بدن انسان همواره در ساعات مختلف نیاز به نور متناسب دارد که این نور می تواند به صورت طبیعی یا مصنوعی تامین گردد. اگر نورپردازی به درستی انجام نشود و نور مصنوعی همواره در موقعیت زمانی اشتباه استفاده شود می تواند مشکلات حادی را در افراد به خصوص بیماران ایجاد کند.
نور محیط بر احوال بیماران، کادر درمان و تیم پزشکی تاثیر به سزایی دارد به طور مثال نورپردازی درست در اتاق بیماران می تواند احساس آرامش ایجاد کند و در بهبودی سریع تر آنها یا درست انجام شدن مراحل درمان تاثیر گذار باشد. البته بهتر است بخشی از نور اتاق بیمار با نور طبیعی روز تامین شود ولی این امر به صورت صد در صدی اتفاق نمیفتد و به همین دلیل نقش چراغ های بیمارستانی و نورهای مصنوعی در نورپردازی مراکز درمانی پر رنگ می شود.
نور می تواند در فضاهای بیمارستانی و مراکز بهداشتی جنبه درمان نیز داشته باشد به طور مثال در بیماری زردی کودکان با استفاده از نور سفید خاص می توان بیماری را درمان کرد. در شاخه های متعددی از مراحل درمان فتوتراپی نقش مهمی دارد. در فضاهایی مانند اتاق های عمل وجود نور کافی و نورپردازی مناسب در واقع می تواند روی مرگ و زندگی بیمار و تمرکز تیم پزشکی تاثیر گذار باشد.
انواع نورپردازی در فضاهای مراکز درمانی و بهداشتی
در طراحی فضاهای داخلی بیمارستان معمولا ایجاد محیطی مطلوب و شفابخش مد نظر است که یکی از فاکتورهای تعیین کننده در این مورد، نورپردازی مناسب محیط است. وجود نور در یک مطب، کلینیک و یا مرکز درمانی در وهله اول برای تامین روشنایی و بخشیدن روح به فضا به کار می رود و انجام تمام فعالیت ها را ممکن می سازد و در وهله بعدی در جنبه های درمانی بیماران تاثیر گذار می باشد. نورپردازی بخش های مختلف در یک مرکز درمانی باید متفاوت باشد که ما در ادامه قصد داریم به بررسی نورپردازی بخش های مختلف فضای بیمارستان بپردازیم :
نورپردازی ورودی بیمارستان یا مرکز بهداشتی درمانی
سطح نورپردازی در سالن های ورودی بیمارستان باید به گونه ای باشد که مردم بتوانند در بدو ورود مسیرشان را انتخاب کنند و همچنین سالن از بیرون روشن و با روح باشد تا در تعیین دقیق مسیر افراد مراجعه کننده تاثیر گذار باشد. از سوی دیگر روشنایی دیواری نیز از اهمیت بالایی برخوردار است که می تواند سالن ورودی را زنده تر نشان دهد.
نورپردازی منطقه پذیرش در مراکز بهداشتی
محدوده پذیرش جایی است که در فضاهای بیمارستانی، مطب ها، مراکز بهداشتی و درمانی مشترک بوده و اولین جایی می باشد که افراد بعد از وارد شدن به سالن ورودی به سمتش حرکت می کنند. این منطقه باید از نظر نور با بقیه فضا کنتراست داشته باشد و یا به گونه ای طراحی شده باشد که آن را از بخش های دیگر متمایز کند.
نورپردازی فضای انتظار در مراکز درمانی و بهداشتی
در فضای انتظار یک بیمارستان، مرکز درمانی یا مطب شما نیاز به نوری با شدت بالا دارید از سوی دیگر این نور نباید آزار دهنده یا زننده باشد بلکه باید بتواند فضایی آرامش بخش را برای مراجعه کنندگان که بیماران و همراهان آن ها را تشکیل می دهند، به وجود آورد. در اتاق های انتظار علاوه بر نورپردازی عمومی مناسب باید مسیرهای رفت و آمد افراد به بخش های مختلف هم نورپردازی شده و مشخص باشد.
نورپردازی راهروها در مراکز بهداشتی و درمانی
راهروهای کلینیک ها معمولا فضاهای پر رفت و آمدی هستند که می توانند با انواع روشنایی دیواری، سقفی، آویز و غیره نورپردازی شوند. امروزه استفاده از پنل های ال ای دی 60×60 و یا چراغ های خطی ال ای دی نیز گسترس زیادی یافته است. این روشنایی ها از یک سو نور محیطی زیادی را در فضا منتشر می سازند و از سوی دیگر دیگر به دلیل داشتن تکنولوژی ال ای دی SMD می توانند در مصرف هزینه های برق نیز صرفه جویی نمایند. در نورپردازی راهروها می توان پله های طبقات را نیز در نظر گرفت که باید با استفاده از چراغ های زیر پله ای یا کنار پله ای روشن شوند تا عبور و مرور افراد را در شب امکان پذیر نمایند.
نورپردازی اتاق های بستری و مراقبت از بیماران
در نورپردازی اتاق بیمار باید به این نکته توجه کرد که ترجیحا ترکیبی از نور طبیعی خورشید و نور مصنوعی مورد استفاده قرار گیرد. از سوی دیگر استفاده از نور در این فضاها باید به گونه ای برای بیمار یا همراه بیمار قابل تنظیم باشد. البته در بالای هر تخت بیمار یک نور مخصوص وجود دارد پزشکان و پرستاران می توانند در زمان معاینه از این نور استفاده نمایند.
به صورت کلی در نورپردازی مراکز درمانی و بهداشتی علاوه بر رفاه بیماران باید به آسایش و آرامش کارکنان و پزشکان، پرستاران و همه افراد مرتبط توجه نمود زیرا زمانی طولانی را در این محیط ها می گذرانند به همین دلیل آرامش و راحتی آن ها نیز حائز اهمیت است. شما می توانید برای کسب اطلاعات بیشتر و یا خرید تجهیزات نورپردازی مراکز درمانی و بهداشتی با کارشناسان لایت هوم تماس بگیرید.