نورپردازی اماکن مسکونی
نورپردازی فضای مسکونی
یکی از اصلی ترین و پر شاخ و برگ ترین دسته بندی ها در نورپردازی، نورپردازی مسکونی است که خود فضاهای مختلفی را در بر می گیرد. نورپردازی مسکونی صرفا به آپارتمان یا واحد مسکونی شما محدود نمی شود. بلکه نورپردازی ویلاها، محوطه پارکینگ، استخر و آبنمای داخل حیاط ساختمان یا ویلا را نیز در بر می گیرد به همین دلیل امری کاملا تخصصی است و باید با دقت و محاسبات لازم انجام شود. به صورت کلی نورپردازی باید در کنار ابعاد زیبایی شناسی، به لحاظ عملکردی نیز نیازهای روشنایی فضای مورد نظر ما را برطرف نماید.
طراحی نورپردازی درست در دکوراسیون محیط بسیار تاثیر گذار است و از اهمیت بالایی برخوردار می باشد. در واقع می تواند یکی از جنبه های مهم زندگی روزمره به حساب آید چرا که در تمامی لحظه ها و برای تمامی فضاها وجود نور مناسب اهمیت فوق العاده ای دارد. یکی از مواردی که در نورپردازی فضای مسکونی باید مورد توجه قرار گیرد این است که نور خوب می تواند احساس امنیت و آرامش در منزل به وجود آورد. ولی اگر نورپردازی اشتباه انجام شود احساس آرامش و راحتی خانه را تحت تاثیر قرار می دهد.
نورپردازی می تواند روی احساس افراد در زمان قرار گرفتن در یک محیط تاثیر گذار باشد به خصوص در فضاهای مسکونی که معمولا نقطه امنیت و آرامش در زندگی ما هستند این موضوع اهمیت بالاتری پیدا می کند. به طور مثال در نورپردازی واحد مسکونی دو نوع نور طبیعی و مصنوعی باید مورد توجه قرار گیرد. به این معنی که در نورپردازی فضاهای مختلف داخل آپارتمان اعم از اتاق خواب، آشپزخانه، نشیمن و سایر محیط ها باید ابتدا دید که نور طبیعی در روز تا چه اندازه می تواند روشنایی مورد نیاز شما را تامین کند. سپس ترکیبی از نور طبیعی و مصنوعی را ایجاد کرد تا نور محیط به میزان کافی تامین شود.
اصول نورپردازی واحدهای مسکونی
کلید اصلی نورپردازی مسکونی، کیفیت نور و نحوه تعامل آن با سطوح مختلف است. در واقع نورپردازی باید به گونه ای باشد که هم به زیبایی المان های روشنایی توجه شود و هم نور مناسب تامین شود. به عنوان مثال ممکن است برای محیط داخلی خود لوستری را انتخاب کنید که ظاهری شیک و زیبا دارد ولی نور آن برای فضای شما کاربردی نیست پس انتخاب درست، یکی از اصول نورپردازی مسکونی است.
سعی کنید بیش از حد از نورهای سقفی یکنواخت استفاده نکنید زیرا این نورها فقط کف را روشن می کنند بهتر است از لایه بندی در نورپردازی استفاده نمایید. به طور مثال بخشی از المان های روشنایی را جهت تامین روشنایی سقفی به کار ببرید و در برخی از قسمت های منزل از نورهای تاکیدی استفاده کنید. به طور مثال آویزهای تزئینی، چراغ های بالای میز ناهارخوری و پیشخوان آشپزخانه، چراغ های دیواری و غیره. به کار بردن هرکدام از این نورپردازی ها می تواند لایه ای از روشنایی را در قسمت های مختلف خانه یا ویلای شما ایجاد کند.
یکی دیگر از معیارهایی که در نورپردازی فضای مسکونی باید مورد توجه قرار گیرد، شاخص نمود رنگ در چراغ ها و روشنایی ها است. شاخص نمود رنگ باعث بهتر و واقعی تر دیده شدن رنگ اجسام می شود، انتخاب تجهیزات روشنایی با بالاترین شاخص نمود رنگ برای فضاهایی که دیده شدن رنگ اجسام اهمیت دارد، الزامی است.
مختصری در رابطه با نورپردازی قسمت های گوناگون واحد مسکونی
در این بخش قصد نداریم مباحث نورپردازی فضاهای مختلف یک واحد مسکونی را به صورت جزئی مورد بررسی قرار دهیم ولی مختصر توضیحی در رابطه با فضاهای مختلف واحد مسکونی ارائه می دهیم تا بتوانید در زمان انتخاب و خرید المان های روشنایی آگاهانه تر عمل کنید.
یکی از فضاهای مادر در هر واحد مسکونی یا ویلا می تواند آشپزخانه آن باشد. که در نورپردازی آشپزخانه به صورت اصولی هم باید از چراغ های زیرکابینتی و ریسه ها برای خلق نوری ملایم در زمان کار کردن استفاده شود و از یک نور مرکزی یا لوستر متناسب با محیط نیز می توان برای تامین نور عمومی استفاده کرد.
نورپردازی سرویس بهداشتی نیز از اهمیت ویژه ای برخوردار است که شامل نور بالای آینه و همچنین روشنایی کلی محیط می شود. در انتخاب تجهیزات لازم برای نورپردازی سرویس بهداشتی باید به مقاومت این چراغ ها در برابر رطوبت و همچنین گاهی پاشش آب توجه نمود.
نورپردازی پذیرایی و نشیمن که از اصلی ترین کارهای یک طراح است و می تواند از عناصر مختلف نورپردازی در این محیط ها استفاده کند. به طور مثال نورپردازی دیواری که می تواند بخشی از بار نورپردازی سقفی را به دوش کشیده و نیاز روشنایی محیط را تامین کند.
نورپردازی اتاق خواب که همواره به عادت های شما در اتاق خواب بستگی دارد. به طور مثال اگر شب ها در اتاق خواب خود مطالعه می کنید حتما باید از تکنیک نورپردازی موضعی برای این امر در نظر گرفته شود.
آیا برای نورپردازی مسکونی به طراح نیاز است ؟
قطعا می توان گفت اگر به دنبال یک نورپردازی حرفه ای و درست برای قسمت های مختلف خانه یا آپارتمان خود هستید حتما باید از یک طراح کمک بگیرید. تا بتواند متناسب با فضای مورد نظر شما، میزان روشنایی که در هر فضا لازم است، چراغی که باید به کار ببرید و در نهایت بودجه ای که دارید، طراحی نورپردازی را انجام دهد. یک طراح نورپردازی توانمند می تواند نورپردازی منزل مسکونی شما را به گونه ای انجام دهد که اشتباهات متداول زیبایی فضا را از بین نبرد و همچنین به کارآمد بودن نورها در محیط نیز توجه شود.
برای طراحی نورپردازی منزل مسکونی طراح شما باید به تمام علایق و سلایق شما در زندگی روزمره توجه داشته باشد. به طور مثال آیا شما به نورهای کم و گرم علاقه دارید یا ترجیح می دهید فضای آپارتمان شما کاملا روشن و نورانی باشد؟ آیا در آشپزخانه به نورپردازی مخفی زیر کابینت ها نیاز دارید و یا می خواهید با یک نور مرکزی کل فضای آشپزخانه خود را روشن کنید ؟ پس تمامی این نیازها برای خلق یک طرح و نقشه انحصاری روشنایی لازم است که مورد توجه طراح نورپرداز قرار گیرد.
به صورت کلی در نورپردازی ساختمان مسکونی باید به تمامی فاکتورها و شاخص ها توجه نمود. به طور مثال در زمان انتخاب یک چراغ که نظر شما را جلب کرده است، هزینه های منابع نوری خود را نیز باید در نظر داشته باشید و سعی کنید از روشنایی های ال ای دی استفاده نمایید. زیرا طول عمر بالاتر و هزینه های جانبی پایین تر دارند. لایت هوم نسبت به فروش تجهیزات و معرفی انواع روش های نورپردازی فضای مسکونی اقدام نموده است و کارشناسان ما در این زمینه می توانند به شما مشاوره دهند.