پریز برق یا همان Outlet یکی از اجزای برقراری اتصال به جریان برق در کاربری های گوناگون است. این محصول به عنوان مکمل در بررسی ساختار و عملکرد کلید و پریز، مورد بحث بخش دوم این گفتار می باشد. وظیفه پریز ها در حقیقت این است، جریان برق متناوب که به آنها می رسد را به تجهیزات برقی انتقال دهند. پریزها به دو دسته اصلی خانگی و صنعتی تقسیم می شوند. البته که این تقسیم بندی تفاوت ظاهری چندانی ندارند.
پریز برق یا همان سوکت، بخشی از یک سیکل انتقال جریان را نشان می دهد که دستگاه برق با اتصال به این مجموعه کار می کند. به عبارت دیگر پریز به عنوان یک پایانه عمل می کند. در کشور های مختلف سوکت ها معمولا دارای ولتاژ های 110 تا 220 ولت نامی است. اندازه و شکل سوکت از کشوری به کشور دیگر بسیار متفاوت هستند. قابل ذکر است که این تفاوت ها در ایجاد یک مدار، سیستم برق کشی را تغییر نمی دهد. همچنین بخش هایی از این سوکت های گوناگون، کاملا مشترک می باشند. این تفاوت شکلی بیان کننده این است که کدام پریز مناسب با سیم های فاز(گرم)، نول (خنثی) و یا زمین تطبیق دارند؟ به صورت کلی هر پریز، دارای یک فاز، یک نول و بعضی از آنها دارای یک سیم متصل به زمین (اصطلاحا ارت) هستند.
فارغ از فراهم کردن نکات امنیتی ساده مثل قسمت ارت، ابداعات دیگری هم در زمینه حفظ امنیت برای پریز های برق پیشنهاد شد. برای مثال پریز چرخان که پس از اتصال دو شاخه و چرخاندن مکانیزم، جریان برق برقرار می شود. در این مکانیزم، اتصال از طریق یک حلقه مسی برقرار می شود. یکی دیگر از نوآوری ها در راستای ایمنی، گذاشتن درپوش برای پریز های برق می باشد.
متاسفانه هنوز برای شکل پریز های برق استانداردی تعریف نشده است بنابراین در زمان سفر و برای استفاده از وسایل برقی همراه، مثل موبایل، سشوار، لب تاپ و … ممکن است دچار مشکل شویم، چون ساختار فرمی پریزها و تعدد سوراخ های آنها در کشورهای گوناگون تفاوت هایی دارند که در صورت نا هماهنگی در شکل، مسافران ناچار به استفاده از تبدیل ها هستند.
پریز تلفن، پریز شبکه، پریز آنتن، از انواع پریزهایی هستند که برای اتصال و فعال شدن انواع دستگاه ها مورد استفاده قرار می گیرند.
پریز ها به لحاظ موقعیت قرار گیری، در دیوار و همچنین به صورت کف خواب در زمین و بر روی سطوح مبلمان مثلا میزها، قابلیت نصب دارند. همچنین به لحاظ متریال ساخت، خانواده پلیمر ها و به صورت خاص PVC در ساخت انواع کلید و پریز به صورت گسترده مورد استفاده قرار می گیرند. البته در ساختار این محصولات، متریال های دیگری مثل فلزات و شیشه هم مورد استفاده قرار می گیرد. طراحی این محصولات بسیار گوناگون می باشند. به جرات می توان گفت مهمترین قسمت پریزها، ساختار داخلی و مکانیزم آنها می باشند.
نقش چراغ های محوطه ای در ایمنی و امنیت پارک ها و مسیرها انواع چراغ…
بهترین فیوزهای مینیاتوری برای استفاده در خانه امنیت سیستمهای برقی در خانهها یک موضوع مهم…
چراغ های ریلی با دیگر سیستم های نورپردازی چه تفاوتی دارند ؟ در این مقاله،…
ایده های خلاقانه برای نورپردازی ریلی نور پردازی یکی از مهم ترین و با اهمیت…
معرفی بی متال و انواع آن حفاظت از موتور های الکتریکی بسیار مسئله حائز اهمیتی…
تفاوت های کابل ولتاژ بالا و ولتاژ پایین چیست ؟ کابل های برق، رگ های…