نورپردازی در مجموعه ها ورزشی باید با کیفیت، کارآمد و اقتصادی باشد. پر واضح است که این جریان، روندی علمی می باشد. بنابراین برای مهندسی روشنایی این فضاها باید مراحل تحقیقاتی طی شود، سپس طراحان بر اساس نتایج بدست آمده برای اماکن ورزشی و استانداردهای روشنایی استادیوم فوتبال، مبادرت به نورپردازی آنها کنند. گفتنی است که اگرچه جزئیات عرصه ها در مجموعه های گوناگون ورزشی تفاوت هایی دارند، که این تفاوت ها ناشی از نیازهای گوناگونی فعالیت خاص آنها ایجاد می شوند، اما از دیدگاهی مراحل و کلیت روند نورپردازی در همه آنها یکی می باشد. فراهم کردن روشنایی کافی برای ورزشکاران در راستای فعالیت ورزشی آنها، فراهم کردن نور کافی برای تماشاگران، ایجاد حس هیجان برای هر دو گروه و … می توانند اهداف اصلی طراحی نورپردازی استادیوم ورزشی باشند. موارد گفته شده از الگوهای اختصاصی این مجموعه ها به شمار می آیند.
اما همانطور که پیشتر هم گفته شد، مقاصد دیگری هم در چارت روند طراحی روشنایی باید دیده شوند. از این دست موارد می توان به روشنایی کافی برای تردد در مشاعات، سرویس های بهداشتی، رخت کن ها، بوفه، پارکینگ، تهیه بلیط، فضاهای تاسیسات و اتاق های اداری اشاره کرد. در این گفتار به صورت خاص، به صول نورپردازی در استادیوم فوتبال پرداخته می شود.
شاید به جرات بتوان گفت تخصصی ترین و مهمترین بخش در طراحی نورپردازی استادیوم فوتبال، زمین اصلی مجموعه است که ورزشکاران برای برگزاری مسابقات در آن وارد می شوند. اما توجه به پارامترهای روشنایی و انتخاب آنها، به نوع زمین بستگی دارند. بدان معنی که سطح و رده مسابقاتی که در این فضاها برگزار می شوند، تعیین کننده بسیاری از جزئیات می باشند. در کنار این موضوع، عوامل دیگری مثل شرایط جغرافیایی و فرهنگی هم تا حدی درروشنایی استادیوم تاثیرگذار هستند. به صورت کلی زمین های فوتبال به دو دسته اصلی تقسیم می شوند.
همچنین در راستای نورپردازی زمین اصلی، توجه به نکاتی بسیار مهم است. این موارد هم تاثیر مستقیم در انتخاب نوع تجهیزات، تعداد آنها و ویژگی های فنی آنها دارند.
در ادامه مبحثِ این گفتار و بر اساس نوع زمین ( کلاس بندی زمین) به بررسی پارامترهای تخصصی نورپردازی در استادیوم های فوتبال می پردازیم .
میزان این پارامتر و بر اساس مرتبه مسابقات، به شرح زیرمی باشد:
پارامتر یکنواختی با توجه به سطح مسابقات باید عددی زیر 4/0 – 5/0 باشد. مقدار فلیکر(سوسو زدن) چراغ ها هم نباید 1 درصد بیشتر باشد. درجه خیرگی (UGR) نباید از عدد 30 بیشتر باشد.
به صورت معمول بهترین مکان برای نصب چراغ ها در ورزشگاه ها، لبه بالایی جایگاه تماشاگران و یا لبه سقف می باشد. البته در شکلی دیگ، از برج های نوری در چهار راس زمین بهره برده می شود. بدیهی است که محل نصب در لبه سقف برای روشنایی زمین اصلی مورد استفاده قرارمی گیرد و برای قسمت تماشاگران از زیر سقف استفاده می شود.
همانطور که گفته شد سطح بازی ها در تعیین بسیاری از پارامترهای نورپردازی تاثیرگذاراست، مثلا برای بازی هایی در سطح جام جهانی و به دلیل توجه ویژه به مقوله فیلمبرداری و عکاسی، برای پشت دروازه ها هم، باید چراغ تعبیه شود. البته نصب این قسمت باید به شکلی انجام شود که برای بازیکنان داخل محوطه جریمه آزاردهنده نباشد. برای ایجاد خیرگی کمتر باید از چراغ هایی با زاویه تابش کمتر از 60 درجه استفاده کرد. برای سیستم نصب نورافکن ها بر روی برج نوری و در گوش ها هم، توجه به این نکته ضروری است که محدوده تابش نباید داخل مستطیل محوطه جریمه باشد. نکته قابل توجه دیگر این است که هرچه تعداد چراغ ها بیشتر باشند که بتوان آنها را در زوایای مختلف نصب کرد، یکنواختی پخش نور بهتر می شود.
همانطور که گفته شده، در بعضی از مجموعه ها، برای روشنایی زمین از تیرها یا همان برج های نور در کنج های زمین برای نصب پروژکتورها استفاده می شود. بدیهی است که با توجه به میزان روشنایی مورد نیاز که در قسمت های قبل به آن اشاره شد، تعداد چراغ ها متفاوت خواهند بود. ارتفاع پایه های چراغ برای کلاس های مختلف زمین بازی، از حداقل 16 متر تا حداکثر 25 متر تعیین شده است.
دمای رنگ نور برای مسابقات مختلف فوتبال در انواع زمین ها، بین 4200 در حداقل و 6200 در حداکثر مقدار خود و بر اساس درجه کلوین تعریف شده است. کیفیت نمایش رنگ ها توسط رنگ نور یا همان CRI برای مسابقات درجه بالا باید بیشتر از 80 و برای مسابقات کم اهمیت تر، حداقل 70 باشد.
به صورت قطع، برای چراغ و تجهیز اتی که برای انواع زمین های فوتبال مورد استفاده قرار می گیرند، درجه حفاظت (IP) باید عدد بالایی داشته باشد تا در برابر شرایط وی متفاوت، آسیب نبینند. حداقل میزان پیشنهادی برای این پارامتر IP65 است که با توجه به اقلیم محل استادیوم می تواند تا IP67 هم متغیر باشد.
با توجه به پیشرفت تکنولوژی در زمینه طراحی و تولید چراغ و برای روشنایی فضاها و کاربری های بیرونی، تجهیزات متعددی در شاخه های مختلف روشنایی وجود دارند. نورپردازی نما، محوطه ها، خیابان ها و گذرها، پارک ها و برای مجموعه هایی مثل اماکن ورزشی روباز تنوع محصولات بسیار زیاد است. برای مورد بحث این گفتار در قدیم از چراغ هایی با لامپ های گازی بهره برده می شد.
اما به مرور و با پیشرفت صنایع روشنایی در زمینه نسل جدید چراغ ها، محصولات LED جایگزین نسل قبلی شده اند. در مجموعه های پیشرفته و به روز دنیا، همه از انواع خانواده ال ای دی ها استفاده می کنند. برای روشنایی زمین اصلی هم بهترین پیشنهاد، پروژکتورهای SMD یا LED هستند .
نقش چراغ های محوطه ای در ایمنی و امنیت پارک ها و مسیرها انواع چراغ…
بهترین فیوزهای مینیاتوری برای استفاده در خانه امنیت سیستمهای برقی در خانهها یک موضوع مهم…
چراغ های ریلی با دیگر سیستم های نورپردازی چه تفاوتی دارند ؟ در این مقاله،…
ایده های خلاقانه برای نورپردازی ریلی نور پردازی یکی از مهم ترین و با اهمیت…
معرفی بی متال و انواع آن حفاظت از موتور های الکتریکی بسیار مسئله حائز اهمیتی…
تفاوت های کابل ولتاژ بالا و ولتاژ پایین چیست ؟ کابل های برق، رگ های…